To stimulate with loan or not – valtio lainalla eteenpäin?

exchange-of-ideas of stimulating

The citizens also should have a simplified economic model to use: the quality of conservation would rise

Ministry of Finance has a software named KOOMA (coma) which calculates and evaluates economics. (DSGE, dynamic stochastic general equilibrium model).

In Finland we are thinking would it be reasonable to the state to take loan and distribute money to STIMULATE or vice verca. KOOMA says that to take loan and distribute it helps and stimulate for some years, but then comes the end and there are only loan to pay, true or not, there is criticism too.

But why the Ministry is using the model alone? It would be interesting to have a simplified model to everyone – the quality of economic conversation would rise.

In Finnish

Valtiovarainministeriöllä on käytössään ohjelmisto KOOMA, joka arvioi erilaisten toimenpiteiden vaikutusta talouteen. Helsingin Sanomat testautti, mitä tapahtuisi, jos valtio ottaisi lainaa ja jakaisi rahaa talouden vauhdittamiseksi ja työttömyyden vähentämiseksi.

KOOMA antoi tuloksen, että muutaman hyvän vuoden jälkeen tulisi juuri tuo kooma (kyllä hyytyminen smiley), talous pysähtyisi ja vain laina olisi jäljellä.

Miten käynee, tätä mallin käyttöä on kritisoitu, mutta on parempi, että  LASKETAAN ja arvioidaan – että on edes jotain kättä pidempää, eikä pelkästään poliittisia kannanottoja. Mallista pitäisi vain saada kansanpainos ainakin laskutaitoisille, jotta  kansa saisi testata itse ja arvioida.

Helsingin sanomat 20th of November, 2016, the main newspaper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *